2019. augusztus 24., szombat

Alex Kendrick - Stephen Kendrick - Eric Wilson: Tűzálló

Eric Wilson regénye a Fireproof című film alapján. És lás csodát: New York Times bestseller lett belőle, nem is alaptalanul. 

A 2008 ban megjelent Fireproof  nagy siker volt a mozikban: az év legsikeresebb független filmje lett. Talán ennek köszönhető, hogy Eric Wilson a Kendrick fivérek (Alex, mint a film producere) segítségével megkönyvesítette. Ha rossz májú akarnék lenni, azt mondanám, hogy a film sikere miatt lett a könyv népszerű – még szerencse, hogy nem láttam.

A könyvnek két hibája van: nem fantasy és a végére sok lesz Isten jelenléte. Ezt leszámítva maga a történet kifejezetten érdekes, sőt szórakoztató.

Caleb Holt a tűzoltók mintapéldánya. Életét a "soha ne hagyd cserben társad" elv szerint éli. Ami határozottan dicséretes, tekintve, hogy az emberi ösztön inkább az "el a tűztől" ötletet pártolja. És tényleg: mint tűzoltó tényleg példás. Mint férj, már nem annyira.

Ott kapcsolódunk be a történetbe, ahol Caleb és felesége, Catherine épp szívből utálja egymást. Majd végigkövetjük, hogy változik mindez 40 nap alatt egy napló útmutatása alapján (nagy kár, hogy az nem derült ki, hogy jutottak ilyen mélyre).

A regény két ember érzelmi hullámvasútjáról és a házasságuk megmentéséről szól, így elsősorban az amúgy végtelenül szerethető karakterek viszik a hátukon a cselekményt.

Catherine tartott ki tovább: rajta inkább látszott, hogy szeretne változást eszközölni ebben a kapcsolatban, ő tűnt kompromisszumképesebbnek, csak partnere nem volt hozzá. Ilyen körülmények között várható volt, hogy feltűnik egy inverz Caleb, aki kedves, megértő és figyelmes, minden sebzett nő álma. Körülbelül idáig bírta Catherine, feladta lélekben a dolgot és mindenben, még a kedvesnek tűnő gesztusokban is hátsó szándékot és válás előtti színjátékot látott a férjétől.

Ekkor felcserélődtek a szerepek. Felbukkant Caleb apja, aki oda adta a fiának a 40 napos, 40 pontos csodanaplóját: minden napra egy feladat, egy apró kedvesség, egy apró gesztus. Egy utolsó szalmaszál a kapcsolatnak.

Érdekes volt végigkövetni a folyamatot, a karakterek változását/fejlődését, az egész végtelenül életszerű szituációt a maga fordulataival és drámájával. Egyedül azt sajnálom, hogy a cselekmény csúcspontján az egész átment egy hittanórába: nem rontotta el az élményt, de teljesen fölösleges volt belekeverni a történetbe az isteni gondviselést, pláne ennyire szájbarágósan. Ezzel együtt is meglepően jó olvasmány lett belőle.


Szerző: Alex Kendrick - Stephen Kendrick - Eric Wilson.
Könyv címe: Tűzálló (Fireproof).
Megjelent: 2010 (Magyarországon).
Oldalszám: 326.
Kiadó: Harmat Kiadói Alapítvány.

Értékelés: 8/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése